Kendi Mekanını Açanlar İçin 3 Temel Dekorasyon Önerisi

GÖKHAN KARAMUSTAFA

GÖKHAN KARAMUSTAFA

GKüp İç Mimarlık ve Tasarım Atölyesi

Merhaba!

Sıra dışı bir iç mimar olarak, sıra dışı bir konu ile siz değerli KİK okuyucularının karşısına çıkmak istedim. Eğer siz de sadece hayal kuranlardan değil; hayalini adım adım planlayanlardansanız birlikte keyifli bir yolculuğa çıkmak üzereyiz demektir.

Özellikle hayata beyaz yakalı olarak atılan herkesin bir mekan açma hayali vardır, öyle değil mi ? Belki bir kafe, belki de restoran. Hele bir de deniz kenarında olsa, şahane olur. Leziz atıştırmalıklara keyifli müzikler eşlik etse… Ah keşke! Peki ama gerçekten bu hayali gerçekleştirmek üzere olanları ne bekliyor? 

Mekan açma hayalleri gerçeğe dönüştüğünde; karşılamadan uğurlamaya kadar konuklara eşlik eden en önemli detay dekorasyon. Hem ihtiyaçlara cevap veren hem de tarzınızı ortaya koyan bir tasarımla yola çıkmanız önemli. Doğadan ilham alan mekanlar her zaman bir adım önde. Konforun ön planda tutulduğu kafe ve restoran gibi mekanlarda; konukların mekanda geçirdiği süre de, ziyaret sıklığı da artıyor. 

Kendi mekanını işletmekte olan ya da yakın gelecekte mekan açma hayalleri kuranlar için; gelin temel dekorasyon önerilerine birlikte bakalım:

İlk İntiba Önemli: Dış Cephenizi Düzenleyin

Bir kafe ya da restorana giriş anında dikkat ettiğimiz ilk şey o mekanın dış cephesi. İç tasarımın bir aynası niteliğini taşıyan dış cephe, mutlaka davetkar olmalı. Sıcak ve misafirperver bir karşılama, müşteri potansiyelini de yukarı taşır. Peki ama bunu nasıl sağlayacağız? 

Dış cephe üzerine sorulan soruların ilk yanıtı geniş ve yüksek camlar kullanmak.

Eğer mekan uygunsa, cam paneller sayesinde iç mekan tasarımını misafirlerinize sunmaktan çekinmeyin. Mekanın tabelası ise kesinlikle şık bir led ile tamamlanmalı. Mekana giriş sırasında ışıl ışıl bir deneyim sunan led tabela; aynı zamanda prestij sembolü. Son olarak; mekanın giriş noktasına olabildiğince yakın konumlandırılan canlı bitkiler ambiyansı tamamlar. Saksı bitkisi ya da ağaç tercih edebilirsiniz; yapay bitkilerden tüm dekorasyon adımları boyunca uzak durun.

Konforlu, Sade, Sıcak: Bu Kelimelerden İlham Alın

İç mekan tasarımı ve dekorasyonu konusunda karar alırken; mekanınızı hangi konsept üzerinde oluşturmayı planladığınız çok önemli. Ancak buradaki önerileri, hemen hemen tüm mekanlar için dikkate alabilirsiniz. 

İlk ipucu, misafirlerin konforunu öncelik haline getirmek. Bunu da masa ve sandalyeler aracılığıyla başarabilirsiniz. 72-75 santimetrelik referans yüksekliğe sahip masalar; uzun süreli oturum için ideal. Rahat sandalyeler yanında, mekan genişliği fırsat veriyorsa, tekli rahat koltuklardan da yardım alınabilir. Rahat bir deneyim sunduğundan emin olmak için; mekanınızda yer vermeyi planladığınız tüm objeleri, misafirlerinizden önce siz kullanın.

İkinci anahtar kelime olan “sadelik”; minimalist trendlerde ahşap kullanımı ile kendisini belli ediyor. Mekanınızın genişliğine göre; uzun ya da yuvarlak bir ahşap masayı kalabalık misafir gruplarının kullanımına açın. Mekanda ağırlıklı olarak ahşap ve endüstriyel materyaller kullanmak; sıcak bir ambiyansa da zemin hazırlar.

İç dekorasyonda dikkat etmeniz gereken son nokta, mekanın renklendirilmesi. Mekanınızın sıcak olabilmesi için duvar renklerinizi tek düze yapmaktansa farklı renklerin kombinasyonu yapabilirsiniz. Bir diğer seçenek olarak;  duvarlarınızı farklı materyaller ile de kaplayabilirsiniz. 

İştah Açıcı Bir Detay: Mekanı Aydınlatın

İyi bir aydınlatma, mekanınıza gelen misafirlerinizin iştahını artırır. Evet yanlış duymadınız!

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki renklerin ve aydınlatmanın müşteriler üzerinde iştah artırıcı etkileri var.

Mekanınızı aydınlatırken olabildiğince doğal ışıktan faydalanmaya çalışın. Böylelikle mekanınızın aydınlatma giderleri de azalır. Mekanınızı aydınlatırken izleyebileceğiniz üç farklı yol var:

Genel ortam aydınlatması; mekanı tepeden aydınlatır ve ışık kaynağını  düzenli aralıklarla yerleştirerek homojen bir aydınlatma sağlamayı amaçlar. Doğru şekilde yapılmış bu aydınlatma stili mekan üzerinde ferahlık sağlar. 

Bir diğer aydınlatma şekli ise; vurgu aydınlatması. Mekanınızın önem verdiğiniz yerlerini bu şekilde ön plana çıkarabilirsiniz. Müşterilerinize mekanın ruhunu aktarmak ve ana temasını anlatmak için önerilecek en iyi aydınlatma şeklinin bu olduğunu söyleyebiliriz.

Tasarımını yaptığımız mekanlara bu aralar en çok önerdiğimiz bir diğer aydınlatma türü ise; “yan aydınlatma ürünleri”. Bu tarz aydınlatmalar genellikle ahşap, jüt, metal materyallerin kombinasyonundan oluşuyor. Yan aydınlatma ürünleri; mekanınızda uygun olan yatay ve düşey yüzeylere entegre edilebilir. Eğer istenirse köşelere de “aplik” şeklinde uygulanabilir.

Bunlar da ilgini çekebilir:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Bunlar da ilginizi çekebilir